onsdag 29 maj 2024

Det georgiska parlamentet river upp den USA-vänliga presidentens veto mot lagen om utländskt ekonomiskt stöd

 

SvT:s Bert Sundström duckar för att berätta för Sveriges tevetittare att den lag som Tomas Billström, Antonio Blinken och Joseph Borell har döpt till "Rysk Lag" infördes 1938 i USA, med myyyycket strängare restriktioner. Eller varför USA-myndigheterna vill ha ut uppgifter från svenska banker om deras kunder. Hur går ekvationen ihop, Sundström?



Det georgiska parlamentet river upp den USA-vänliga presidentens veto mot lagen om utländskt ekonomiskt stöd

Några subjektiva reflektioner av Dick Emanuelsson

Varför är USA:s mycket strängare lag mot utländskt ekonomiskt stöd, daterad från 1938 okey, men inte den georgiska, nicaraguanska eller salvadoranska? Om det ukrainska parlamentets lagförslag från 2018 är både Bert Sundström (SvT) och Antonio Blinken mycket tystlåtna. Varför nämner inte den nämnda duon en existerande och liknande lag i Ungern, Israel och Australien?

Sundström är naturligtvis på plats i Tbilisi och suktar efter en ny ”Maidan-kupp”. Och på sitt hurtfriska dalmål rapporterade han naturligtvis att det georgiska folket vill ha demokrati och vill tillhöra Europa och inte lyda under en vad Sundström och oppositionen helt felaktigt kallar en ”Rysk Lag”. Var har Sundström fått det ifrån? Varför karaktäriserar han inte den mycket mildare georgiska lagen för en ”USA-lag”?

Med 84 röster mot fyra röstades vetot, som Georgiens president Salome Zourabichvili beslutade om i förra veckan för att förhindra parlamentets lag, ned av parlamentet. Efter omröstningen har vetot upphävts och lagen träder i kraft när den publiceras i Legislative Gazette, allt enligt den georgiska grundlagen.

 

DENNA SALOME ZOURABICHVILI föddes inte i Georgien utan i Frankrike och ”i en familj av georgiska politiska flyktingar. Hon anslöt sig till den franska diplomatiska tjänsten på 1970-talet och över tre decennier fortsatte hon med att ockupera en mängd allt högre diplomatiska befattningar. Från 2003 till 2004 tjänstgjorde hon som Frankrikes ambassadör i Georgien. År 2004, genom ömsesidig överenskommelse mellan Frankrikes och Georgiens presidenter, accepterade hon georgisk nationalitet och blev Georgiens utrikesminister”, enligt Wikipedia [1].

Frågan är vems patriotiska och geopolitiska känslor som styr denna dam och vem som stod bakom hennes politiska karriär i det land hon anlände till först 2003?

Mer fransyska än georgiska; Georgiens president Salome Zourabichvili.


PARLAMENTSLEDAMÖTERNA I GEORGIEN backade inte för den våldsamma propagandaoffensiv som igångsattes från väst. De av det georgiska folket valda parlamentsledamöterna insåg snabbt att det var en ny ”Maidan-Plan” som hade inletts. Planen var att åstadkomma en ”regimförändring”, flytta fram Natos positioner och öppna en ny front mot den Ryska Federationen. På första parkett såg världen hur den oblyga, skamlösa och helt öppna inblandningen av tyska och fascistoida baltiska ministrar deltog i demonstrationer mot den georgiska regeringen. USA och Bryssel hjälpte till med hot om sanktioner. Georgiens framtid, sa parlamentets förkrossande majoritet, ska avgöras av folket som valt sina företrädare enligt georgiska lagar, inte av Pentagons generaler och politiska företrädare.

Om de våldsamma statskuppsvänliga manifestationerna i Tbilisi hade ägt rum i USA, Tyskland, Storbritannien eller, varför inte, i Stockholm med kubanska, ryska eller vitryska ministrar, demonstrerande mot riksdagsbeslutet den 22 mars 2023 om Sveriges Natoanslutning, vilka hade rubrikerna för Sundströms SvT eller Wolodarskis Dagens Nyheter blivit? Men det nykoloniala tänkandet hos dessa arroganta herrar och medier ger dem rätt att sätta sig på andra folk och stater. Det begränsar deras intellektuella förmåga att ens göra det omvända tankeexperimentet.

 


I TISDAGS TRÄFFADES DEPUTERADE i det georgiska parlamentet i en plenarsession för att granska det veto som Zourabichvili införde mot lagen om utländska agenter förra veckan. Under omröstningen uttryckte sig majoriteten av parlamentarikerna för att ogiltigförklara den åtgärd som införts av den franskfödda Zourabichvili. Och slutsatsen blev att den USA-vänliga presidentens veto arkiverades.

– 84 deputerade (parlamentsledamöter) var för och endast fyra emot. Lagen har godkänts, förklarade parlamentets talman, Shalva Papuashvili.

Lagen, som tidigare godkändes i den tredje debatten den 14 maj, kommer att träda i kraft dagen efter att den har publicerats på webbplatsen Legislative Gazette. Men först måste den undertecknas av Georgiens president. I händelse av att Zourabichvili vägrar att underteckna dokumentet, har parlamentets talman grundlagens rätt att göra det i hennes ställe.

VIDEO:

UTANFÖR PARLAMENTET PROTESTERADE demonstranter mot den nya lagen. Hundratals människor, med Georgiens och EU:s flaggor i sina händer, tog ställning mot upphävandet av presidentens veto.

Förra veckan tillkännagav USA:s utrikesdepartement att en ”omfattande översyn av det bilaterala samarbetet” med Georgien ska inledas. Biden-administrationen uppgav att det fortfarande är ”hoppfullt att Georgiens ledare kommer att ompröva lagförslaget för [utländska agenter] och vidta åtgärder för att främja deras nations demokratiska och euro-atlantiska ambitioner”.

”Lagförslaget innebär att säkerställa transparensen av ”yttre inflytande” genom att skapa ett register över organisationer (s.k. NGO:s) som främjar externa krafters intressen, vilket kommer att omfatta alla ideella organisationer och medier vars verksamhet finansieras till mer än 20 % från utlandet. Att vägra att registrera sig kommer att bestraffas med böter”, skriver RT på sin portal.

 

I DET CENTRALAMERIKANSKA HONDURAS har en liknande process inletts. Varför? För att via de över uppskattningsvis 6,000 ”NGO:s” har pengar injekterats från USA:s olika USAID/CIA-organ så som NED, IRI, IDI, etc. Dessa NGO:s används också i att ”tvätta” narko-dollar på en kontinent där narkotikakarteller och den organiserade brottsligheten tar över land efter land.

Den förre presidenten Juan Orlando Hernandez (JOH), hade flera ”NGO:s” där pengar tvättades, antingen i korruption eller pengar från de colombianska och mexikanska kartellerna. Han deporterades i januari 2022 efter sin andra mandatperiod till USA, trots att han fungerade som ”Ambassadens man i Tegucigalpa” sedan den USA-stödda militärkuppen i juni 2009. Hans bror, Tony ”Montana” Hernandez dömdes 2023 i USA till livstid + 30 år till i fängelset och JOH har nu dömts på samma grunder och kommer förmodligen att dela både samma fängelsetid som cell med lillebror ”Montana”.

 


USA:S SKATTE- OCH JUSTITIEMYNDIGHETER kräver av svenska banker att deras klienter ska uppge till och med namnet på vad respektive kunds älskare/inna heter och vad hen tjänar, för att hårdra och överdriva temat. Men varför skulle den georgiska staten inte ha rätten att skydda statens och sina medborgares intressen mot utländska makter med den enkla regeln att varje ekonomisk förening (NGO) ska uppge varifrån deras utländska finanser härstammar och hur stora summor det handlar om?

Lagförslaget presenterades ursprungligen för det georgiska parlamentet i februari 2023, men drogs tillbaka månaden därpå mitt i en våg av protester och påtryckningar från västländer. Men i våras presenterade det styrande partiet det igen för det lagstiftande organet.

Den USA-vänliga oppositionen kritiserade förslaget och kallade för en ”rysk lag” och anklagade det styrande partiet för att ha inspirerats av en liknande lag som antogs i Ryssland 2012. Svaret blev sarkastiskt och hävdade att initiativtagarna av texten var inspirerade av lagen om registrering av USA:s `Utländska Agenter´, beslutad och godkänd redan 1938 och som är myyyyyycket strängare. Liknande lagar gäller även i bland annat Ungern, Israel och Australien. Har du inte grävt om det, Sundström, eller får du inte säga det i rutan?!


USA: “Foreign Agents Registration Act”

USA:s “Foreign Agents Registration Act” (FARA) antogs alltså 1938. FARA kräver att ”vissa agenter för utländska huvudmän som är engagerade i politisk verksamhet eller annan verksamhet som specificeras i stadgan regelbundet ska offentliggöra i förhållande till den utländska huvudmannen, såväl verksamhet, kvitton och utbetalningar till stöd för dessa aktiviteter. Offentliggörandet av den nödvändiga informationen underlättar regeringens och det amerikanska folkets utvärdering av sådana personers aktiviteter i ljuset av deras funktion som utländska agenter. FARA-enheten i sektionen för kontraspionage och exportkontroll (CES) i National Security Division (NSD) ansvarar för administrationen och efterlevnaden av FARA”, står det nästan ordagrant om du går in på justitiedepartementets hemsida [2].

Vad som utspelas i Georgien i dag är alltså en helt logisk och politisk naturlig process som inte borde få någon vän av ordning att lyfta på ögonbrynet. Men i svenska medier citerar man källor som är strömlinjeformade i State Departement.

När ska vår förbundstidning JOURNALISTEN ta upp det temat till debatt. Men då kommer Sundström och Co att stå med rumpan bar.


EU hotade att döda den georgiske premiärministern

Georgiens premiärminister Irakli Kobakhidze sa att en av EU:s kommissionärer varnade honom för att om han gick vidare med `lagen om utländska agenter´ skulle samma sak hända med Slovakiens premiärminister, Robert Fico, som utsattes för ett mordförsök av en politisk motståndare och anhängare av Zelensky.

Georgiens premiärminister Irakli Kobakhidze hotades av  . . .

Oliver Varhelyi som insinuerade att Kobakhidze kunde drabbas av samma erfarenheter som Slovakiens premiärminister, Robert Fico, som var nära att förlora livet i ett mordförsök nyligen.


EU-kommissionären som utfärdade detta hot, Oliver Varhelyi, förnekade denna anklagelse och anklagade Kobakhidze för att ha tagit hans ord ur sitt sammanhang, även om hans ord låter som ett hot:

– Jag kände ett behov av att uppmärksamma premiärministern [Georgiens] på vikten av att inte ytterligare hetsa upp den redan ömtåliga situationen genom att anta denna lag som kan leda till större polarisering och möjliga okontrollerade situationer på Tbilisis gator. Den tragiska händelsen i Slovakien gavs som ett exempel.

Det är värt att komma ihåg att de sista ”okontrollerade situationerna på Tbilisis gator” var protesterna som leddes av utrikesministrarna i EU-länderna själva och som ledde till upplopp där demonstranter bar EU-flaggor.

Är det här EU:s uppgift, att utdela sublima mordhot mot regeringsledare som inte faller Bryssel i smaken? Varför läser vi inte det i svenska medier?

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Salome_Zourabichvili

[2] https://www.justice.gov/nsd-fara

Källa: RT på spanska: https://t.me/rtnoticias/65177

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Salome_Zourabichvili

[2] https://www.justice.gov/nsd-fara

Källa: RT på spanska: https://t.me/rtnoticias/65177


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.