torsdag 13 oktober 2022

”Hur nyliberalismen privatiserade vänsterns agenda”

En debatt har inletts i vänsterpartiet efter det senaste valet. Vart leder den? Kring vad? Hur ska vänstern våga ta initiativ och än en gång skapa en fast ideologisk identitet som kan ta upp den politiska-ideologiska striden med nyliberalismens och den politiska högern som ett politiskt alternativ i dag?

 



”Hur nyliberalismen privatiserade vänsterns agenda”

OPINION. Nedanstående analys av hur nyliberalismen inte bara krossade arbetsrätt och arbetsmarknadslagstiftning utan, vilket var ett villkor för att få genomslagskraft, också tog kontroll över den politiska och sociala kraft som var den organiserade spjutspetsen mot kapitalismen som system; den tog också tog kontroll över vänstern.

OLEG YASINSKY är en chilensk-ukrainsk journalist som i nedanstående oerhört intressanta debattinlägg konfronterar nyliberalismens teoretiker men också den `lightvänster´ som har vuxit fram sedan Sovjetunionens sönderfall 1991. Den har som bekant arkiverat eller i värsta fall kastat vänsterns historiska mål i sopkorgen, om att kombinera den dagliga kampen för arbetarklassens mest omedelbara intressen med kampen för socialismen.

Ska vi ge upp den kampen?

Oleg Yasinsky anser inte det. En stor del av den sydamerikanska kontinenten som rest sig och slåss mot kapitalismens mest brutala uttryck är i rörelse. Och jag är övertygad om att den europiska kontinentens folk, vaggan för den revolutionära organiserade arbetarrörelsen inte heller kommer att frivilligt låta sig slås ned av Brysselkommissionens folkfientliga politik i tjänst hos det spekulativa finanskapitalet och USA-imperialismen.

Dick Emanuelsson

 



Hur nyliberalismen privatiserade vänsterns agenda

Av Oleg Yasinsky *

2022-10-06 / ”Om du inte kan besegra din fiende, gå med honom”, lyder ett talesätt som ärvts av makten sedan urminnes tider. Inom det stora historiska bakslaget, som kommer att ihågkommas av framtidens antropologer som nyliberalismen, finns det få saker som går att rädda.

När det kapitalistiska världssystemet uppnådde sitt mål om ett förintande av sin främsta huvudfiende, Sovjetunionen och dess folk med all sin mänskliga skönhet och politiska godtrogenhet, erbjöds den ”sociala marknadsekonomin” och det brutala chilenska Pinochet-laboratoriet (installerat av Nobelpristagaren i ekonomi, Milton Friedman och hans `Chicagoboys´, pionjärer i nyliberalism som 1976 installerades i Chile under militärdiktaturen, övers.anm.), som på grund av medierna blev huvudmodellen för regeringar att följa. Samtidigt slogs det stora humanistiska projektet för vänstern i världen praktiskt taget ut och besegrades på knockout.

Bortom ett eller annat heroiskt motstånd i ett eller annat hörn i världen, tog nyliberalismen över allt. Och bortom ekonomisk brottslighet, omvandlad till utvecklingens enda logik som för att säkerställa oåterkalleligheten av dess seger ägnade den sig åt att göra slut på folkens kultur och minnen, omvandla utbildning, konst och tanke först till varor och sedan eliminera dem som onödiga.

Och för att kunna kontrollera oss bra och utan risker, skulle vi bli tvungna att lura oss själva.

 

Öppnade vägen för obegränsad exploatering

Men på tröskeln mellan våra århundraden hände något annat. Om under tidigare decennier, inom den ideologiska tävlan mellan två system, som inte var något annat än ett världskrig av växlande intensitet, hybrid, som de skulle säga nu, var kapitalismen fortfarande produktiv. Den genererade fortfarande en acceptabel fördelning av resurser i länderna i metropolen. Och trots den vanliga och brutala exploateringen av resurserna i dess enorma periferi, behöll den sin attraktionskraft för en stor del av befolkningen på grund av nivåerna av materiellt välbefinnande och individuella friheter, åtminstone för de rikaste. Människor kunde minimalt, i teorin, välja mellan fördelarna och nackdelarna med båda systemen.

I och med att de ”realsocialismen” försvann i Europa förlorades en av den kapitalistiska logikens främsta stimulans, som är konkurrens. Och eftersom det socialistiska alternativet upphörde att framstå som en historisk möjlighet och hot mot västvärldens makt, blev det logiskt att även sociala landvinningar i de rikaste länderna minskades vilket öppnade vägen för obegränsad exploatering som försvararna av ”Historiens Slut” drömde om.

Parallellt med den digitala revolutionen vann det internationella spekulativa finanskapitalet överlägset konkurrensen mot det nationella produktiva kapitalet. Att generera riktiga varor blev mindre och mindre lönsamt. Med utvecklingen av bildhantering och mänsklig psykologi, teve, internet och sociala nätverk, under kontroll i händerna på de som alltid har styrt, serverade de under bara ett par decennier våra bord med en parallell värld, en perfekt flykt från den outhärdliga verkligheten med löfte om en glad vrå för dem som sköter sig bra.

 


Nyliberalismens fyra uppgifter

Traditionella politiker, statsmän ersattes snabbt av teknokratiska chefer i storföretagens tjänst, vars enda krav är att inte veta hur man kan skilja mellan ett företag och ett land, som dessutom är praktiskt taget är det samma. För att säkerställa sin seger hade nyliberalismen fyra återstående uppgifter:

1.      Den allmänna utbildningen

Ett upphörande av den offentliga utbildningen, där medborgarna i den tidigare världen lärde sig de grundläggande sakerna om denna värld och som traditionellt var i fokus för social olikhet och kritiskt tänkande.

2.      Eliminera direkt kommunikation

Göra slut på en direkt kommunikation mellan människor, bryta den traditionella sociala strukturen, en funktion som sociala nätverk fyllde i storstäder, med illusionen av att förena, splittra och göra oss beroende.

3.      Öppna för manipulering

Den tredje, nära besläktad med den föregående är förstörelsen av våra lokala kulturer, generera ett kosmopolitiskt moln i världen där vi bara kommer att konsumera en typ av kulturell produktion skapad och kontrollerad av dem, något som definierar värderingar, modeller och sociala vanor för kommande generationer vilket gör att vi kan manipuleras på ett förenklat och enhetligt sätt.

4.      Avväpna och privatisera vänstern

Och den sista, fjärde uppgiften, var kanske den känsligaste: Vad man ska göra med de som säger sig vara från vänstern och som med sin kamp, ​​organisationer, kunskap och kritiska blick sedan urminnes tider skulle kunna förhindra uppfyllelsen av dessa planer?

 

DEN STORA DATORN som är både hjärtat och den teknokratiska hjärnan i det nyliberala systemet gav ett mycket enkelt svar: stjäl den (vänstern). Stöld är ju systemets specialitet och expertis, som vid det här laget inte kan erbjuda människan absolut något nytt, inte ens en illusion.

Och medan våra dogmatiker fortsatte sin eviga och alltmer sterila diskussion om Trotskij, Stalin och Mao, tillägnade sig det nyliberala systemet vänsterns agenda en gång för alla och privatiserade hela paketet av absolut alla generationers och generationers strider.

 


Intellektuell ”snabbmat”

Under de sista åren av sitt liv varnade Fidel Castro oss för att det enda som kunde få mänskligheten att misslyckas i sin kamp mot kapitalismen var den trasproletarisering som den producerar i alla sociala skikt. En trasproletarisering som avhumaniserar oss och hindrar oss från att förstå innebörden av denna kamp.

Denna trasproletarisering var målet för de senaste decenniernas utbildnings- och kulturpolitik. Skolämnen som historia eller filosofi förklarades överflödiga och televisionen vande oss vid intellektuell ”snabbmat”, alltid kryddad med vissa doser antikommunistiskt ideologiskt gift.

Eftersom motståndaren är mycket professionell, insåg vi inte ögonblicket NÄR vi hade utsatts för rånet. Vi vaknade till när vi insåg att våra fanor sedan länge befann sig i fiendens händer.

 

VÅR HISTORISKA KAMP för kvinnors rättigheter har förvandlats till aggressiv
feminism som hotar världen med könens krig. Försvaret av sexuella minoriteters värdighet och rättigheter har blivit en ovärdig och auktoritär show som kan vara en lärarstol i hyckleri och respektlöshet. Vital kamp för att försvara vår planet från systemets glupska leds och främjas av `gröna´ företag, som är villiga att investera miljoner för att rädda kackerlackor eller grodyngel, men inte människor.

Påtvingandet av oxymoroner* som ”social marknadsekonomi”, ”hållbar kapitalistisk utveckling” eller ”humanitära krig” fortsätter att bryta ner hjärnorna hos uppskattade tittare som inte längre har de mest grundläggande elementen för att förstå den nermalda verkligheten i den enorma kratern som skapades av den nyliberala kometen som kolliderade med vår planet. Den tidigare verkliga kampen för rättigheter brukade alltid föra människor samman.

Den nuvarande kampen, som hanteras av systemet, splittrar oss. Att förklara tolerans främjar hyckleri, misstro och hat.

Nu är det skrattretande att minnas vår kritik av de socialistiska samhällena för deras två olika standarder som en gång gjorde oss så upprörda. Dagens normer, monterade på relativismens kvicksand som okunnighet och framför allt arrogans som främjas av det västerländska systemet, är flera. De är fulla av motsägelser som ingen ser, eftersom vi inte vet hur vi ska se ut med våra egna ögon. 

I denna stora nystart är ingenting dolt. Manipulation, förvaltning och auktoritärism är helt öppna. Det är bara det att ingen vill se på grund av rädsla, obehag eller helt enkelt för att de inte vet hur man särskiljer former och färger.

 

Boric eller Zelensky står redo

De indignerade massorna som är redo att gå ut på gatorna i olika delar av planeten, tusentals unga människor med mod och uppoffringar redo att kämpa för en rättvisare värld, vet inte att systemet i sin machiavelliska beräkning redan har en ny Boric eller Zelensky som står redo för dem för att förändra allt, men inte förändra någonting, eftersom alla strider; ”För allt som är BRA och mot allt som är DÅLIGT”, som drivs av systemet och dess talesmän alltid är en fälla där locket öppnas, får ut lite (kamp)ånga men paketerar ner folken än en gång i samma kastrull.

Vi måste komma ihåg att kulturella och etiska strider inte kan vara en del av ett mycket djupare projekt för politisk förändring. Och detta projekt är omöjligt utan en organisation av medborgare med egna tankar, kritiska, autonoma och respekterande med en ackumulerad mänsklig kunskap.

Denna kritiska kunskap kan inte ersättas av memes, hashtags och radikala paroller. I det motsatta fallet kommer vi ständigt att återvända till samma punkt i den sociala baksmällan, där ägarna av världen alltid kommer att ha sina olika verkställande direktörer som de erbjuder oss, allt enligt kundens smak, oavsett om det är konservativt, liberalt, socialistiskt eller kapitalistiskt.

Översättning: Dick Emanuelsson

* Oxymoroner: En oxymoron är ett ord eller begrepp som är sammansatt av två element som står i motsatsförhållande till varandra eller är skenbart oförenliga ("jätteliten", "talande tystnad", "skitgod"). https://sv.wikipedia.org/wiki/Oxymoron

* Oleg Yasinsky

Oleg Yasinsky, chilensk-ukrainsk journalist, bidragsgivare till oberoende latinamerikanska medier som Pressenza.com, Desinformemonos.org och andra, forskare av inhemska och sociala rörelser i Latinamerika, producent av politiska dokumentärer i Colombia, Bolivia, Mexiko och Chile, författare av flera publikationer och översättare av texter av Eduardo Galeano, Luis Sepúlveda, José Saramago, Subcomandante Marcos och andra till ryska.

Källa: https://actualidad.rt.com/opinion/oleg-yasinsky/443889-neoliberalismo-privatizo-agenda-izquierda

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.