måndag 19 december 2016

Barnen i Aleppo andas ut efter att terroristernas besegrats

Barnen sträcker upp sina små tunna bleka händer och gör V-tecknet, budskapet om SEGER mot bödlarna och mordmaskinerna understödda av USA, EU och diktaturens gulfstater. Fotos © Sputnik_Nour Melhem.


Barnen i Aleppo andas ut efter att terroristernas besegrats

“Jag vill sluta lida”. Mardrömmen för barnen i Aleppo

·         Hur många ton leksaker klarar kadetterna på Militärhögskolan Karlberg, i Stockholm, att samla in till barnen i Aleppo?

Av Dick Emanuelsson
Källa: Sputnik

Den syriska armén och allierade befriade Syriens viktigaste stad den 12 december. Dimma, kyla men ett nytt liv kan börja. Uppgifterna är gigantiska. Hela staden är, efter nära fem års krig förstörd och återuppbyggnaden, om den tillåts, är en stad i ruiner, likvärdigt med städerna efter det andra världskriget.

I ett enkelt reportage i den ryska portalen Sputnik, låter den kvinnliga reportern barnen kortfattat berätta rakt upp och ner om sina upplevelser under kriget och vad de tänker om framtiden.

Enligt den ryska kollegan berättade barnen om skolan som upphörde när terroristerna 2012 tog över eller om hur någon av deras familjeanhöriga mördades av jihadisterna. Barnen sträcker upp sina små tunna bleka händer och gör V-tecknet, budskapet om SEGER mot bödlarna och mordmaskinerna understödda av USA, EU och diktaturens gulfstater.

Fatima, 15, torterades flera gånger av terroristerna. Fotos © Sputnik_Nour Melhem.


Fatima:

– Jag vill sluta att lida, säger Fatima, 15.

Hon lever i stadsdelen Al Shiar som tidigare kontrollerades av terroristerna. Hon gick i mellanstadiet och drömde om framtiden, i likhet med sina väninnor. Men när jihadisterna tog över grusades hennes drömmar och skolan förvandlades till aska.

Det lidande som föräldrar drabbas av under kriget i egenskap som ansvariga för familjen, registreras ofta också hos barnen under ockupationen. Brist på mat och mediciner markeras i ansiktsuttrycken. Hon säger till Sputniks reporter att det var omöjligt att sätta sig upp mot de normer som jihadisterna fastställde. De bestraffade utan hänsyn och nåd. Deras motto var; ”Lojalitet eller Död”. Fatima torterades flera gånger.

Mahmud, en ung arbetare och familjeförsörjare. Fotos © Sputnik_Nour Melhem


Mahmud:

Den lille tunne grabben med ett ansikte inramat av hunger söker efter ett jobb. Hans pappa blev invalid och Mahmud och hans mindre syskon måste sörja för familjens överlevnad. Han säger att en limpa bröd kostar fyra dollar medan en gasolflaska kostar upp till 110 dollar.

Den yngre arbetskraftsarmén söker efter jobb och det spelar ingen roll om det är på ett bageri eller en skofabrik i Aleppo, det viktiga är att de får betalt. Det finns så klart exploatörer som vill utnyttja denna barnarbetskraft till moderna slavlöner. Men dessa barn har inga alternativ i dagens läge. Om de inte har blivit det under kriget, så blir det nu, vuxna på rekordtid.

Abd, 6, intervjuas av Sputniks utsända. Fotos © Sputnik_Nour Melhem


Abd:

Abd var sex år när terroristerna dödade hans pappa framför hans ögon.

– Jag vill bli vuxen och stark. Jag ska gripa alla terrorister som dödar människor. De dödade min pappa för att han vägrade att kriga mot den syriska armén, berättar den lille pojken kortfattat men kraftfullt.

Fuad:

Denne grabb på tio år försäkrar att han har sett hemskheter som inte ens visas i skräckfilmer. Terroristerna förbjöd skolgång och förvandlade barnens skolor till lokala militärbaser. Jihadisterna påstod att skolutbildning inte ger någonting och försökte i stället rekrytera barnen till sina militära enheter för att “befria” Syrien. Fuad ler med ironi när han uttalar ordet ”befria”. Bakgrunden är att terroristerna inte tillät att de civila övergav sina hem och bostadsområde. Därför avled många av hunger.

Yushias dröm är att flytta tillbaka till sitt av terroristerna sönderbombade hus. Fotos © Sputnik_Nour Melhem


Yushia:

En terroristbomb dödade Yushias far och förstörde deras hus. Tillsammans med sin mor och andra familjer lever de nu i ett hus till hälften förstört. Hon tycker om att tillbringade dagen på gatan med sin katt, hennes vän.

– Jag vill att kriget ska ta slut och att det ska bli fred. Min dröm är att flytta tillbaka till vårt gamla hus, kunna sova i en varm säng, inte bråka med ungarna och inte skämmas för vårt nuvarande hem.

Aisha drömmer om en ny klänning och nya skor. Fotos © Sputnik_Nour Melhem


Aisha

Aisha, 12, lever i samma halvförstörda hus, men skäms inte för det tillfälliga boendet, framför allt för att hon har träffat nya vänner där. Men hon känner sig lite illa till mods för sin klänning och utslitna skor.

– Min mamma sydde en jacka av ett tygstycke som Röda Halvmånen gav oss. Men jag skäms att ta på mig den. Jag drömmer om en färggrann klänning och ett par tjusiga skor!

Yasmin drömmer om den dagen hon kan bli läkare eller ingenjör. Fotos © Sputnik_Nour Melhem


Yasmin:

– Sedan liten har jag velat bli läkare eller ingenjör. Jag begriper att just nu är det omöjligt. Men jag ska ge allt för att nå min dröm och lycka, bekänner den 12-åriga flickan.

Basma räds för vintern och kylan. Fotos © Sputnik_Nour Melhem


Basma:

Basma, är nästan 14 år. Hon lever med sin mor och syskon. Hennes far dog under kriget.

– Hoppas det inte ska snöa och att vi ska frysa! Och att min mor inte ska gråta så mycket, säger hon till Sputniks utsända.

Denna, efter att ha intervjuat dessa barn, är också rörd och omtumlad över lidandet hos Aleppos barn. Men tillägger att barnen lyser upp när de säger att det var terroristerna som besegrades och tvingades lämna Aleppo, medan de, barnen, är de som blir kvar i sin stad.

Varför följer inte Wallström de ryska ungdomarnas exempel?

Stefan Löfven gratulerar det saudiarabiska kungahuset och knyter affärskontakter. Saudiarabien är den stat som utpekas som en verklig Gudfader till de olika terroristgruppernas fanatiska krigsföring mot det sekulära Syrien och Irak.


Frågan är vad Margot Wallström säger i dag? Hur många filtar och basmediciner vill hon skicka till dessa barn i Aleppo? Frågan är inte komplicerad eller ens politisk, utan rent humanitär.

Det menar kadetterna på militärhögskolan och eleverna på flera högstadieskolor i Moskva och ett antal andra städer. Efter befrielsen av Aleppo startade de en insamling av leksaker till barnen i Aleppo och samlade in 40 ton leksaker till Syriens och Aleppos barn.

Ett efterföljansvärt exempel, också i Sverige.

Hur många ton klarar kadetterna på Militärhögskolan Karlberg, i Stockholm, att samla in till barnen i Aleppo?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.