fredag 16 september 2016

USA-kommando upprättar militärbas på syriskt territorium och hissar sin flagga

USA-trupper på syriskt territorium utan godkännande från varken Damaskus eller FN. Nästa steg blir att upprätta en flygfri zon, som i Libyens fall.




USA-kommando upprättar militärbas på syriskt territorium och hissar sin flagga

AV DICK EMANUELSSON

TEGCUGIGALPA / 2016-09-16 / En kontingent på 50 militärer från USA:s specialstyrkor gick via Natolandet Turkiet in på syriskt område och upprättade en bas vid staden Tal Abyad i norra Syrien. Aktionen ses som ett flagrant försök att skapa ett brohuvud för nästa steg i USA:s militära strategi; upprätta en flygfri zon likt den i Libyen och slå sönder Syrien som statsbildning.

De terroriststyrkor som USA&Nato använde sig av i störtandet av den libyska regeringen har inte klarat denna uppgift. Därför går USA nu in i kriget under skenet av att slå mot IS och stödja kurdernas planer på upprättandet av en egen stat i norra Syrien.

Det är den syriska nyhetsbyrån Al-Masdar som i torsdags uppgav att minst 50 specialsoldater från USA, varav minst tio anses vara experter och militära rådgivare, anlände till Tal Abyad, till tänderna beväpnade med tunga vapen och som förfogar över minst 17 pansarfordon.

USA-militärerna, som inte är inbjudna av den syriska regeringen, har installerat sin kommunikationsbas och hissat stjärnbaneret, symbolen för krig, invasioner och folkmord på platsen.

Washington har flera gånger förnekat att de har planer på att bygga militärbaser i det land där de stöder flera terroristgrupper.

USA inte inbjudet till Syrien

Enligt Al-Masdar ska USA-styrkan erbjuda militär rådgivning till de så kallade Syriska Demokratiska Styrkorna (The Syrian Democratic Forces-SFD) och undvika att SDF går i konfrontation med de grupper som Turkiet stöder i norra Syrien. Enligt den syriska nyhetsbyrån har USA-styrkan ockuperat två byggnader nära den turk-syriska gränsen.

Al-Masdar säger att Damaskus inte har gett USA tillstånd att upprätta någon som helst militärbas på sitt territorium och oron är att denna bas blir permanent i framtiden.

Video: USA-kommando upprättar militärbas på syriskt territorium 




USA:s mål: Slå sönder statsbildningen Syrien

Det strategiska målet, säger bedömare, är att USA-styrkan via kurderna materialiserar sin strategi för att skriva om kartan och underlätta bildandet av en federal stat i Syrien. Planen går ut på att upprätta en eller två federativa zoner i nordöstra delen av landet där den kurdiska befolkningen är koncentrerad för att sondera funktionaliteten i dessa zoner. Därefter kan ytterligare federativa zoner anslutas och därmed är statsbildningen Syrien fragmenterad.



I mars i år offentliggjorde syriska kurder en plan på bildandet av en federativ stat i norra Syrien, ett initiativ som Damaskus fördömde och som den ansåg vara ett hot för säkerheten i landet. Inte alla kurdiska grupper är överens om denna plan eftersom de anser att USA aldrig har för avsikt att stödja kurdernas strävan efter en stat bland de fyra olika länderna med kurdisk befolkning i denna del av världen, utan enbart har ekonomiska och geostrategiska intressen. Skulle regeringen Damaskus störtas så blir kurderna ett lätt byte för terroristgrupperna varav USA stöder flera av dessa.

USA-Israel och 22 terroristgrupper bryter mot vapenvilan

USA-styrkan gick in i Syrien efter att den mellan USA och Ryssland överenskomna eldupphöravtalet i Syrien hade trätt i kraft i måndags kväll.

Samtidigt har israeliska stridsplan bombat arméposteringar två gånger (måndags och onsdags) och gett flygunderstöd för Al-Qaedagrenen i Syrien (f.d. al-Nusra).

Tjugotvå (22) terroristgrupper har också förklarat att de förkastar eldupphöravtalet och deras vapen och bomber har inte tystnat.

Nyhetsbyrån AFP rapporterade på fredagen om intensiva strider vid stadelen Jobar i huvudstaden Damaskus vilket illustrerar att den syriska armén tvingas försvara sig när den attackeras medan den på andra håll i landet håller vapenvilan.



Terrorister hotar döda USA-soldater

USA-trupperna som opererar i norra Syrien hotades i fredags att dödas av rebeller som tillhöra FSA, den Fria Syriska Armén (The Free Syrian Army). FSA är allierad med Turkiet och påstås föra ett eget krig mot IS. Enligt källor som står FSA nära, sägs en USA-styrka på 30 soldater ur specialstyrkorna, som inkluderar fyra höga officerare, ha gått in i samhället al-Rai i norra Aleppoprovinsen, när gränsen mot Turkiet.

Militära källor spekulerar i varför USA-styrkan gick in i al-Rai och motivet sägs vara att utföra underrättelseverksamhet för byggandet av en militärbas. Förevändningen påstås vara att rekognosera eventuella IS-mål.

Video: FSA-Terrorister hotar döda USA-soldater




Videon ovan visar ögonblicket när USA-militärernas lastbilar och pansarfordon lämnar staden medan de turkstödda rebellerna i FSA uttalar islamiska slagord.

En av rebellerna med ansiktet täckt av en huva talade mot folkförsamlingen med en megafon och svor att amerikanarna skulle dödas i likhet med dem som slåss med dem. USA-truppen beskrevs som ”otrogen och grisar”.

Ryska anklagelser mot USA

Ryssland anklagade i dag, fredag, USA för att inte hålla sina löften i avtalet om vapenvila i Syrien eftersom de grupper som USA stöder inte respekterar den.

Det ryska försvarsministeriets språkrör Igor Konashenkov kritiserade USA för sin ”retoriska dimma” som är avsedd för att ”dölja att de inte håller sin del av skyldigheterna”, vad det gäller eldupphör i Syrien.

– Från och med den tredje dagen av vapenvila är det bara den syriska armén som uppfyller avtalet om vapenvila. Samtidigt ökar de ”moderata rebellerna” antalet attacker i bostadsområden, uppgav Konashenkov.

Igor Konashenkov.


I vapenvilan inkluderas inte terrororistgrupperna IS och den syrienbaserade al-Qaedagrenen Fath al-Sham, före detta Al-Nusrafronten. Att USA till slut gick med på att även denna grupp ska bekämpas var en framgång eftersom USA tidigare har vägrat definiera sig i sitt förhållande till Fath al-Sham, trots att det är från denna grupp som terroristerna rekryterades för att utföra attentatet mot World Trade Center 2001 med sina rötter i Saudiarabien.

Det ryska försvarsministeriet uppgav också i torsdags att den syriska armén har dragit sig tillbaka från den strategiska Castellovägen som är en ”nyckel” för att kunna gå in i staden Aleppo. Målet är att skapa en demilitariserad zon för att underlätta de humanitära biståndet med förnödenheter och medicin. Även det Syriska Observatoriet för de Mänskliga Rättigheterna (OSDH), med säte i London, bekräftade dessa uppgifter trots att ”rebellerna fortfarande håller sina positioner vid utkanterna av vägen”.

Enligt överenskommelsen ska hjälpen till de bostadsområden i östra Aleppo som hålls av jihadisterna distribueras i dag, fredag. Av staden, som vid 2005 års folkräkning hade 2,3 miljoner invånare, befinner sig 250.000 av dessa under kontroll av terroristerna som i dag bara har kontroll över den östra delen av Aleppo. De är helt omringade av den syriska armén.

Rebeller blockerar den humanitära hjälpen till Aleppo

Under den femte dagen av vapenvila har kriget fortgått eftersom flera militära sammanstötningar har ägt rum i hela landet, inklusive i huvudstaden Damaskus, rapporterar nyhetsbyrån AMN.

Men den viktigaste händelsen är FSA, den påstått Fria Syriska Arméns negativa ställningstagande att vägra tillträde för den humanitära hjälpen i de östra delarna av Aleppo. Enligt en källa på Guvernörens kansli i Aleppo, har FSA och deras allierade skickat förstärkningar av jihadister för att blockera infarten vid vägen Kafr Hamra av denna hjälp som distribueras via den syriska grenen av Röda Halvmånen.

Den Syriska Röda Halvmånen har hittills förvägrats tillträde till de östra delarna av Aleppo som ligger under jihadistgruppernas kontroll.


Konsekvens av denna kriminella aktion är att civila inte kan få tillgång till denna humanitära hjälp för andra dagen i följd. Överenskommelsen slår fast att terroriststyrkorna ska hålla ett avstånd till vägen som ska vara en (1) kilometer.

Den syriska armén och deras allierade har dragit tillbaka stridsvagnar, tungt artilleri och soldater till gårdarna vid al-Malaah, som är belägna en kilometer från Castellovägen.

Jihadisterna har brutit vapenvilan sextionio gånger

Det är alltså inte så som svenska och andra utländska medier har beskrivit, den syriska armén och regeringen som är hindret för att den humanitära hjälpen inte har kommit fram till den utsatta civilbefolkningen i Aleppo utan jihadistgrupperna som vägrat att acceptera och respektera vapenvilan.

Enligt den syriska regeringen har rebellstyrkorna brutit vapenvilan 14 gånger de senaste 24 timmarna (torsdag-fredag) på flera platser i Syrien. Sedan vapenvilan trädde i kraft den 12 september, har terroristgrupperna genomfört 69 fall av militära attacker.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.