onsdag 2 december 2015

Detta är IS-oljans ”resrutt” från Syrien och Irak till Turkiet och Israel







Detta är IS-oljans ”resrutt” från Syrien och Irak till Turkiet och Israel

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-12-02 / Turkiska och kurdiska smugglare som köper den stulna syriska och irakiska oljan från IS säljer den vidare till tredje land. Israel är en av de främsta kunderna, enligt det israeliska mediet The Globes [1].

Video:


Allt fler uppgifter framkommer nu hur IS inte bara existerar som en militär ”murbräcka” för att slå sönder statsbildningar i Mellanöstern. Det religiösa fanatiska budskapet bleknar allt mer när vi ser hur organisationen agerar som vilken kapitalistisk operatör som helst på oljemarknaden.

Enligt The Globe säljer IS 40.000 fat olja per dag och beräknas ha inkomster netto på 1,5 miljoner dollar var 24:e timma. En av de viktigaste oljedepåerna återfinns i Deir ez Zor, i östra Syrien. Det finns ytterligare två depåer i Irak.

Deir ez Zor, i östra Syrien, sönderskjuten av striderna mellan IS och den syriska armén . . . 
. . . och där IS avrättade alla civila som inte ville samarbeta med de internationella terroristerna.


15-18 dollar per fat

Oljan anländer till staden Zakho, i irakiska Kurdistan nära gränsen till Syrien och Turkiet. Till detta område kommer uppköpare från Turkiet och Israel för att göra upp priset med IS.

Enligt Al-Araby al-Jadeed (The New Arab), som har både en webbportal, dagstidning som en TV-kanal med säte i London, säljs oljan för närvarande till ett pris på 15-18 dollar per fat. På WTI eller den internationella Brentmarknaden saluförs oljan för 41-45 dollar per fat.

Efter att oljan har köpts upp av de turkiska mellanhänderna distribueras den vidare till turkiska hamnar och hamnar slutligen hos de verkliga kunderna.

En IS-konvoj med stulen syrisk eller irakisk olja på väg mot Turkiet för vidarefärd till Israel.

Sjuttiofem procent av Israels olja från Irak via Turkiet

I augusti 2015 uppgav The Financial Times att 75 procent av den råolja som Israel hade köpt under den senaste tiden kom från irakiska Kurdistan. En tredjedel av denna importerade olja kom från den turkiska hamnstaden Ceyhan, i Medelhavet.

Det ryska stridsflyget slog ut tusen tankbilar i tjänst hos IS under en enda dag. Varför inledde USA-koaltitonen sina bombningar av den terroristiska ekonomiska kronjuvelen först efter att Ryssland hade bombat IS:s ekonmiska nerv, trots ett års påstådd kamp mot terrorismen i Syrien och irak?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.